A Magyar Egység Párt közgyűlése

A Magyar Egység Párt közgyűlése

A Magyar Egység Párt  52 küldött részvételével  2013.április 21-én tartotta meg  a...

 ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

A MAGYAR EGYSÉG PÁRT ÉS A TÁPIÓBICSKEI BITSKEY GÁSPÁR TÜZÉRCSAPAT  KÉPVISELŐI KOSZORÚZTAK...

MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN

MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN

MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN   A Magyar Egység Párt képviselői az idén is részt vettek a nezeti...

 • A Magyar Egység Párt közgyűlése

  A Magyar Egység Párt közgyűlése

  2013. június 12. szerda, 14:52
 • ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

  ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

  2015. március 20. péntek, 15:38
 • MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN

  MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN

  2015. március 20. péntek, 15:45

EGYÜTT VAGY SEHOGY!

 

Orbán Viktor a március 15-i nemzeti ünnepen elhangzott beszédében emlékeztett mindenkit az 1848/49 forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb üzenetére – együtt vagy sehogy.

Ez az üzenet ma is időszerű, nem csak Magyarországon, hanem Vajdaságban is.

 

Tanui vagyunk a vajdasági magyarok létszámának rohamos csökkenésének amely az elmúlt hónapokban ne ( csak ) a születések és elhalálozások aránytalanságának az eredménye, hanem inkább a családos elvaándorlás eredménye.Már nincs település, utca vagy akár baráti kőr amelyből, a jobb megélhetés reményében, nem vándoroltak el rokonaink, barátaink vagy ismerőseink.

Mig a kilencvenes években a véres balkáni háboruban szóló behívók elöl, töbnyire csak katonaköteles férfiak kerestek menedéket külföldön, most már egész családok hagyják el szülőföldjüket.Ez a folyamat, úgy tünik még csak a kezdetén van, nem lehet tudni még hány ezer vajdasági magyar települ ki külföldre.

Fogyunk, vészesen fogyunk, a következő népszámlálásig mér alig leszünk.

 

A Magyar Egység Párt tiszteletben tartja minden vajdasági magyar azon döntését, hogy külföldön keresi boldogulását, kivánjuk, hogy terveik megvalósuljonak.

A Magyar Egység Párt azokért a vajdasági magyarokért aggódik akik mégis úgy döntöttek, hogy szülőföldükön-Vajdaságban maradnak.Milyen sors vár ránk, akik szülőföldünkön maradunk? Hogyan tudjuk megőrizni őnazonoságunkat és a tényleges kisebbségi jogainkat? A kisebbségi jogokat csak megfelelő politikai képviselet szavatolja és e képviselet hiánya eredményezheti akár a kisebbségi jogok csorbitását is.

 

A következő választásokon, a dramatikusan megcsappant vajdasági magyar szavazók száma már nehezen tud annyi vajdasági magyar képviselőt megválasztani az önkormányzati, a tartományi és a köztársasági képviselő testületekben, mint amennyit sikerült az elmúlt választásokon.

 

Az eddigi választási eredményeket csak akkor tudja megismételni a vajdasági magyarság, ha a politikai pártok, amelyek hivatottak a vajdasági magyarok érdekeit képviselni, megfogadják az 1848/49 magyar forradalom ás szabadságharc egyik legfontosabb üzenetét- együtt vagy sehogy.

A vajdasági magyar pártok-a legnagyobbtól a legkisebbig- együtt kell, hogy fellépjenek minden elkövetkező választáson. Csak az eggyüttes fellépés szavatolja, hogy megfelelő számú képviselőink legynek a köztársasági parlamentöl a tartományi képviselőházon keresztül az önkormányzati képveslői testületig.A vajdasági magyar pártok vezetőinek félre kell, tenniük a múlt valós vagy vélt sérelmeit és a jövő felé kell forditaniuk tevékenységüket.Megmaradásunkat csak az együttműködés szavatolja a széthuzás viszont a vesztünket szavatolja.

 

A Magyar Egység Párt szerint a vajdasági magyar pártok együtműködéséhez nem szabad a leendő választások kíírásáig várni. Már most kell nyitni egymás iránt, a jóindulatú véleményeket át kell gondolni és ha megalpozottak el kell őket fogadni. Nem kell szőrszállhasogató módon emlékeztetni a másik pártot az előző időszakban elhangzot véleményéről vagy cselelekedetéről. A történelem foglalkozzon az elmúlt esztendőkben lezajlott párt tevékenységekkel, most foglalkozzunk a vajdasági magyarság jövőjével. Jövőnk a tét, az egyre fogyatkozó vajdasági magyarság jövője a tét, ezért minden vajdasági pártnak meg kell tennie mindent, hogy ne csak múltunk, hanem jövőnk is legyen.

 

A Magyar Egység Párt szorgalmazza, hogy a vajdasági magyar pártok mielőbb kezdjék el a megbeszélést, hogy az elkövetkező időszakban a vajdasági magyarok érdekeit ne külön-külön képviseljék, hanem együttes erővel lépjen fel minden vajdasági magyar párt.

E célból a Magyar Egység Párt a húsvéti ünnepek után egy megbeszélésre kivánja meghivni minden magyar párt képviselőjét, hogy őszinte és komoly erőfeszítést tegyünk az önazonosságunk és a kisebbségi jogaink megőrzésére. Legyen jelszavunk – együtt vagy sehogy !

 

Óbecse, 2015. március 16-án                                                                                                                                                                                                           Magyar Egység Párt


Copyright MEP © 2014. All Rights Reserved.