A Magyar Egység Párt közgyűlése

A Magyar Egység Párt közgyűlése

A Magyar Egység Párt  52 küldött részvételével  2013.április 21-én tartotta meg  a...

 ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

A MAGYAR EGYSÉG PÁRT ÉS A TÁPIÓBICSKEI BITSKEY GÁSPÁR TÜZÉRCSAPAT  KÉPVISELŐI KOSZORÚZTAK...

MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN

MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN

MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN   A Magyar Egység Párt képviselői az idén is részt vettek a nezeti...

 • A Magyar Egység Párt közgyűlése

  A Magyar Egység Párt közgyűlése

  2013. június 12. szerda, 14:52
 • ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

  ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

  2015. március 20. péntek, 15:38
 • MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN

  MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN

  2015. március 20. péntek, 15:45


A Magyar Egység Párt számára a választásokon résztvevő vajdasági magyar pártok kudarcát nem a megszerzett mandátumok száma jelenti, hanem a vajdasági magyar szavazópolgárok alacsony részvételi aránya, valamint a leadott szavazatok száma.
Számunkra a vajdasági magyar pártok igazi kudarcát az a tény igazolja, hogy a május 6-i választásokon a vajdasági magyar választók 42%-a nem vett részt (egyes adatok szerint ez az arány még nagyobb és megközelíti az 50%-ot is). A választásokon résztvevő vajdasági magyar választók jelentős része nem voksolt egyetlen vajdasági magyar pártra sem. A Magyar Egység Párt véleménye szerint ennek az oka elsősorban az, hogy a vajdasági magyar választók csalódtak a vajdasági magyar pártokban és vezetőikben, ezért szavazataikkal nem akarták megjutalmazni az egymással vitatkozó, civakodó és egymást gyalázó vajdasági magyar pártokat. A vajdasági magyar pártok a május 6-i választásokon külön-külön indultak, habár a vajdasági magyar szavazók jelentős része az egységes fellépést tartotta szükségesnek.


A Magyar Egység Párt számára nem meglepő, hogy a külön-külön induló és gyakran egymás ellen forduló vajdasági magyar pártok rosszabb eredményt értek el, mint 2008-ban. A 2008-as választások sikeresebbek voltak a vajdasági magyar pártok és az őket támogató vajdasági magyar polgárok számára is. Akkor azonban a Magyar Koalíció keretében tömörült 3 vajdasági magyar párt egységesen indult a választásokon. Amikor 2008-ban az elnökválasztásokon Pásztor István a Magyar Koalíció színeiben indult, ezt a vajdasági magyar szavazók 93 000 szavazattal jutalmazták meg. Május 6-án ez a támogatottság kb. 30 000 szavazattal kevesebb volt. Ez az adat is azt támasztja alá, hogy a vajdasági magyar választók igénylik az egységes fellépést.
A vajdasági magyar pártok egységes fellépése híján a vajdasági magyar szavazók szavazatai szétforgácsolódtak értékes mandátumokat veszítve a tartományi és az önkormányzati szinten. A köztársasági parlamentben a VMSZ 5 mandátumot szerzett meg 68 000 szavazattal. Ez az eredmény a május 6-i választások egyetlen pozitív eredménye. Azonban felvetődik a kérdés, hogy a május 6-i választásokon 93 000 szavazattal (mint amennyi 2008-ban volt) hány mandátumot lehetett volna megszerezni.
A Magyar Egység Párt szükségesnek tartja, hogy mindenki vonja le a tanulságot a május 6-i választási eredményekből. A tanulságot nem csak a választásokon résztvevő vajdasági magyar pártoknak kell levonniuk, hanem a választópolgároknak is. A választópolgároknak dönteniük kell, hogy az elkövetkező választásokon is a széthúzó és egymásnak feszülő vajdasági magyar pártokra akarnak voksolni, vagy szavazataikat az egységesen fellépő vajdasági magyar pártoknak adják.
A Magyar Egység Párt az elkövetkező időszakban azokat a vajdasági magyar választókat kívánja megszólítani, akik nem vettek részt a választásokon. Tudatosítani szeretnénk velük, hogy a választásokról való távolmaradásuk is egyfajta politizálás, amellyel csak azt érik el, hogy jövőjükről mások fognak dönteni. Szeretnénk arra is rámutatni, hogy a vajdasági magyarok kisebbségi érdekeit ténylegesen csak a vajdasági magyar pártok képviselhetik. A belgrádi és újvidéki székhelyű pártok nem képesek maradéktalanul képviselni minden kisebbségi érdeket, ezt már többször is bizonyították.
A vajdasági magyar pártok a május 6-i választási eredményeket komoly figyelmeztetésként kell, hogy felfogják. A következő választásokon a vajdasági magyar pártok egységes fellépése szükséges, ha továbbra is képviselni kívánják a vajdasági magyar polgárokat. Ellenkező esetben a következő választásokon még több vajdasági magyar választópolgár marad távol a választásoktól, ami további szavazat és mandátum elvesztéséhez fog vezetni. Az egységes fellépést a politikai színtéren a vajdasági magyar pártok csak akkor képesek megvalósítani, ha félreteszik az elmúlt évek valós vagy vélt sérelmeit és a közös érdekeket helyezik előtérbe. A Magyar Egység Párt kész részt venni ebben a folyamatban, mert a jövőnkről és a megmaradásunkról van szó.

 

Óbecse, 2012. május 29-én
Magyar Egység Párt


Copyright MEP © 2014. All Rights Reserved.