A Magyar Egység Párt közgyűlése

A Magyar Egység Párt közgyűlése

A Magyar Egység Párt  52 küldött részvételével  2013.április 21-én tartotta meg  a...

 ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

A MAGYAR EGYSÉG PÁRT ÉS A TÁPIÓBICSKEI BITSKEY GÁSPÁR TÜZÉRCSAPAT  KÉPVISELŐI KOSZORÚZTAK...

MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN

MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN

MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN   A Magyar Egység Párt képviselői az idén is részt vettek a nezeti...

 • A Magyar Egység Párt közgyűlése

  A Magyar Egység Párt közgyűlése

  sreda, 12 jun 2013 14:52
 • ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

  ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZ

  petak, 20 mart 2015 15:38
 • MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN

  MÁRCIUS 15. ÓBECSÉN

  petak, 20 mart 2015 15:45

A BOJKOTT (SAJNOS) SIKERÜLT

A nemzeti tanácsi választások a várt eredményekkel zárultak le, a választások előtt sem volt senki számára kétséges, hogy a VMSZ által alított lista fölényes sikert ér el. A vajdasági média óriási teret szentelt a VMSZ listájának és a magyarországi támogatás sem maradt el. A VMSZ kétségtelenül elégedett a megszerzett mandátumok számával és a többi listát indítók is elégedettek, hogy mandátumhoz jutottak.

A Magyar Egység Párt valamint a VMDP és az MPSZ nem kívánt részt venni ebben a szemfényvesztésben, rámutatva, hogy az MNT valamint a többi nemzeti tanács sem rendelkezik lényeges hatáskörrel és polgártársainkat is felszólítottuk, hogy bojkottálják az október 26-án megtartott nemzeti tanácsi választásokat.

Függetlenül attól,hogy a Magyar Egység Párt arra szólította fel a polgárokat, hogy ne vegyenek részt a nemzeti tanácsi választásokon, nem tölt el örömmel az a tény, hogy a nemzeti tanácsi választások névjegyzékén feliratkozott polgártársak csak kb. 40% vett részt a választásokon míg a többség -60% nem kívánt részt venni az ilyen - lényeges hatáskörökkel nem rendelkező - nemzeti tanács megválasztásában.

Ez az alacsony részvételi arány komolyan veti fel a megválasztott MNT legitimitásának a kérdését, mivel a legitimitás elsősorban a leadott szavazatok száma és a szavazásra jogosultak számának az arányától függ. Az MNT legitimitásának hiányával tisztában van a „győztes” is.

Ha az október 26-án megtartott választásokon résztvevő vajdasági magyarok számát nem a külön választási névjegyzéken szereplők számával hasonlítanánk össze, hanem a vajdasági magyarok teljes létszámával hasonlítanánk össze, akkor ez az arány sokkal roszabb lenne és joggal vetné fel azt a kérdést, hogy az MNT képviseli-e a vajdasági magyarokat.

 

Tisztában vagyunk azzal, hogy a többség, aki nem akart „segédkezni” az ilyen nemzeti tanácsok megválasztásában, a távolmaradás mellett nem csak azért voksolt, mert a bojkottra való felhívásunknak tett eleget (habár ez is közrejátszott), távolmaradásuknak más oka is van.

A vajdasági magyarok nagy többsége is jól tudta mindazt, amire a nemzeti tanácsok választásától távolmaradó három párt (MEP, VMDP és MPSZ) rámutatott - hogy szemfényvesztésről van szó - az MNT lényeges -végrehajtási és végrehajtási és jogszabályalkotó - hatáskör nélkül az MNT nem lehet sem a perszonális autonómia megtestesítője, de még a kulturális autonómia fogalmát sem meríti ki teljes egészében.

A vajdasági magyarok többsége előtt is világos volt, hogy sem az MNT, sem a többi nemzeti tanács nem rendelkeznek tényleges döntéshozatali jogokkal ezért a vajdasági magyarok nagy része fel sem iratkozott a nemzeti tanácsi választási névjegyzékre, akik feliratkoztak a névjegyzékre (gyakran munkahelyüket vagy gyermekeik ösztöndíját féltve) azok viszont nem vettek részt a szavazáson.

 

Ez a bojkott intelem kell, hogy legyen nem csak a legnagyobb vajdasági magyar pártnak, hanem a belgrádi törvényhozásnak is, hogy végre olyan nemzeti tanácsokról szóló törvény legyen elfogadva, amely a nemzeti tanácsokat lényeges - végrehajtási és jogszabályalkotó - hatáskörrel látja el. A Magyar Egység Párt ezért elvárja, hogy a VMSZ, mint a hatalmi koalicíó része, rábírja a koaliciós partnereit egy, a nemzeti tanácsok számára lényeges hatáskörökkel rendelkező nemzeti tanácsokról szóló törvény elfogadására. Ha ez elmarad a követkvező nemzeti tanácsi választásokat még többen fogják bojkottálni amit (talán) senki sem akar.

 

2014.10.31-én                                                                                     Szmieskó Zoltán a MEP elnöke       


Copyright MEP © 2014. All Rights Reserved.